nyheter9

COLOMBIAS MUSIK PÅ SKAGERACK

Familjen Palomino ger med sina kulturfester Strömstadsborna en chans att lära känna colombiansk kultur. På fredagskvällen får de hjälp av sångerskan och dragspelerskan Diana Burco.

Det är åskvarm eftermiddag när hon anländer från Göteborg till Strömstad och slår sig ner på en bänk i Skageracksparken för att berätta om sin musik.


Hon är på Europaturné och de europeiska storstadsnamnen rullar som pärlor i ett radband när hon berättar: Amsterdam, Lyon, Rom Barcelona... – och så Schweiz.


Och nu Strömstad, innan det blir konsert i Oslo.


– Musik är ett sätt att leva för oss och dansen är också mycket viktig. Jag tillhör en ung generation som jobbar för att behålla traditionen. Det är inte lätt, men det är värt det, säger hon.


Traditionen är i det här fallet Vallenato, musik från norra Colombia och en mix av landets olika kulturer: indianskt, spanskt och afrikanskt.


– Det är sånger som visar hur livet har varit och beskriver vad Colombia är. De som skapade musiken gjorde den av energi, inte för att ha något att sälja och tjäna pengar på.


Drivkraften är densamma som får José Palomino, hans bröder och deras familjer att ordna kulturfestivaler i Strömstad: att visa européerna vad colombiansk kultur är.


– Jag ger min känsla till publiken. Folk som kommer till konserterna ska känna vad jag känner, säger Diana Burco.


Hon komponerar och skriver texter själv, men vill också visa den traditionella musiken från Colombias karibiska kust.


Det traditionella instrumentet är dragspel, och hon packar efter en stund upp sitt eget.


– Nu bor jag i huvudstaden Bogota, säger hon.


– Men jag kommer från en liten stad som ligger nära kusten men inte helt vid kusten.


Jag frågar vad sångerna handlar om och hon säger att det som kännetecknar dem är en sorts äkthet, att de verkligen beskriver något, inte bara är rimmade ord.


– Sången vill berätta något. Den kan handla om kärlek, om hur man saknar någon. Den vill verkligen förmedla något.


På fredag är scenen hennes i Kulturhuset Skagerack. Hon spelar dragspel och sjunger och Bröderna Palomino kommer att spela tillsammans med henne.


– Vi vill visa vår musik, den traditionella från norra Colombia, säger José Palomino, precis som sin gästartist.


– Samtidigt hoppas vi få in pengar till den stora festivalen som kulturföreningen Tayawik anordnar under hösten.


När konserten är slut släpps salsan loss till inspelad musik och det blir empanadas och annat colombianskt tilltugg i kaféet.


– Men inte alkohol. Vi vill att alla ska vara välkomna utan åldersgränser. När det blir en mix blir det bäst, säger José Palomino.Colombias kultur har drag av indiansk, spansk och afrikansk kultur och Vallenato har bland annat påverkats av den västafrikanska griot-traditionen, som kombinerar musik och sång med berättande och nyhetsförmedling.


Dragspel är numera ett typiskt instrument för Vallenato-musiken.Marita Adamsson

Strömstads Tidning

TAYAWIK - STRÖMSTADS MULTIKULTURELLA FÖRENING

Org.nr: 802499-6079


www.tayawik.com

www.tayawik.se

Korpegatan 17B

45231 Strömstad-Sverige

info@tayawik.com

Tel: 076-1453809

© Copyright Tayawik - SMF 2020. All Rights Reserved.