nyheter7

INSPIRERANDE KULTURFESTIVAL MED TAYAWIK

Dagen för kulturföreningen Tayawiks festival Fred och Kultur utan gränser startade med kulspruteeld. Det var militärövning.

– Det kändes litet märkligt. Jag tänkte att de förbereder sig för det värsta, men vi förbereder oss för fred, säger Bernardina Barrios Rozo.


Den multikulturella föreningen Tayawik vill förena människor över många sorters gränser, samla olika kulturuttryck från olika delar av världen, olika åldrar, kända och okända talanger.


– Vi vill inte ta hit bara kända artister utan ge lokala förmågor en chans. Man kan blanda, säger en av Tayawiks grundare, Kamilo Palomino.

Vi står på Skageracks balkong och ser ner över stora salen, där barn sitter på kuddar framför scenen och de äldre på stolar bakom. Färgstarka fjärilar flyger i frodig grönska i scenografin. Den har Tayawiks medlemmar byggt, berättar Kamilo. Med en återvinningstanke.


– Mycket är gjort av kartong från soptippen.

Iögonfallande vackra före detta sopor. Jag blir glad varje gång jag ser på fjärilarna.

Kvällens tema är inspiration.

– Vi tror att man blir inspirerad av att se andra göra något, sammanfattar Tayawiks José Palomino.


Fjärilarna och blommorna fungerar så. Tänk vad man kan göra!

Så fungerar också de unga konferenciererna Nadja Palomino, 15, och Alfons Myrvold, 12. De klarar uppgiften galant och bidrar till en avslappnad, glad stämning i Skagerack.


– Vi vill ge barn möjlighet att växa, säger Kamilo Palomino.

På balkongen ställer två lokala konstnärer ut: Anita Jonsson visar akvareller, ofta med Strömstadsmotiv, utförda med fotografisk exakthet. Carl-Johan Redemo visar målningar i olja, flera bestående av mindre fyrkanter, ingående i en helhet som klippts sönder och monterats ihop igen, ett sätt att skapa något nytt av en existerande bild.

Rapparen Mojtaba har just avslutat sitt framträdande och det är paus. När scenframträdandena startar igen har de aviserade tre gummorna fått sällskap av fem gubbar och Hogdals spelmanslag drar igång. Då blir det spontan dans bland publiken. Det blir handklapp och gung.


Polkan efter Alfred på Hultet (i Näsinge) får temperaturen att stiga. Det gör sådant som Rumberos afrikanska trummor också, liksom avslutningsbandet Atomikolombo från Oslo med blandade latinamerikanska toner.


Som utlovat har barn och ungdomar stor plats. Yngst är Scarlett, som sjunger på svenska, arabiska och engelska. Äldst på scenen är Hilmer Johansson, 92, från Rossö som tillsammans med Kerstin Hennerdal berättar om sin barnbok.

Inspiration var ordet.Marita Adamsson

Strömstads Tidning

TAYAWIK - STRÖMSTADS MULTIKULTURELLA FÖRENING

Org.nr: 802499-6079


www.tayawik.com

www.tayawik.se

Korpegatan 17B

45231 Strömstad-Sverige

info@tayawik.com

Tel: 076-1453809

© Copyright Tayawik - SMF 2020. All Rights Reserved.