nyheter6

"ALLA SKA VARA VÄLKOMNA"

”För den värme och entusiasm som präglar deras välbesökta kulturevenemang. Tayawik visar för oss alla hur väl kultur och integration samspelar – ett arbete som är särskilt viktigt i en tid då vi välkomnar så många nya medborgare.”

”För den värme och entusiasm som präglar deras välbesökta kulturevenemang. Tayawik visar för oss alla hur väl kultur och integration samspelar – ett arbete som är särskilt viktigt i en tid då vi välkomnar så många nya medborgare.”


Så lyder hela motiveringen till Strömstads kulturpris 2017.


Kultur- och fritidsutskottets ordförande Hans-Inge Sältenberg (C), betonade just aktualiteten när han överlämnade diplom och penninggåva till föreningens företrädare vid Spring Word Festival 29 april.


– De ringde samma dag och berättade att vi skulle få priset. En trevlig överraskning. Det motiverar oss att fortsätta framåt, säger bröderna José och Kamilo Palomino och Bernardina Barrios, som alla tre var med och bildade föreningen.


Med när det begav sig var också en tredje broder, Dorian Palomino, samt Johan Mosquera och Paloma Leon.


Drivkraften var en önskan att bryta och motverka isolering och skapa integration med kulturens hjälp.


– Det kommer så många nya till Strömstad nu. Vi vill vara en förening där alla kan vara med, säger Bernardina Barrios.


Kultur är ett utmärkt sätt för människor att möta och lära känna varandra, säger de.


– Integration gäller alla män- niskor i hela världen, också svenskar som inte kommer ut utan riskerar att bli isolerade, säger Kamilo Palomino.


Att det fungerar har inte minst festivalen Fred och kultur utan gränser bevisat. Tayawik anordnade den i september på Skagerack. 600 personer kom och fick ta del av dans, sång och bokprat, bland annat.


– Det var så roligt, med en stor blandning av folk, och barn som spontant dansade till Michael Jackson.


Just blandningen av olika åldrar är en viktig del av idén.


– Det finns många familjer med barn och tonåringar som kanske tänker att de vill gå på något men inte vill lämna barnen. Finns det evenemang som bjuder på något för alla behöver de inte tveka. Barnen kan gå med, säger Bernardina.


De kommer själva från Valledupar i Colombia och hade traditionen av kulturfestivaler som mötesplats med sig till sin nya hemstad.


I Strömstad började allt med att de tyckte vintern var lång och tråkig och kom på att det kunde vara roligt med en salsafest, som kunde växa till en dansfestival. Det gick så bra att de bestämde sig för att bilda sin förening.


– Strömstad är som en bomb, den exploderar ibland, som med vår festival eller Spring Word Festival, gratis för alla. Sådant är viktigt, hoppas det fortsätter, säger de.


– Det händer egentligen mycket här, men man behöver tänka på hur man får folk att komma. Görs det för litet reklam för evenemangen, undrar de.


De drar också en extra lans för ungdomarna. José och Kamilo minns att många band spelade när de kom hit på 90-talet, tror att många övar och spelar nu också, men tycker inte att de syns.


Därför planerar de nu för Tayawik Rock Festival, som ska ge lokala band en scen att visa upp sig på.


Rent konkret betyder det att de väntar på att renoveringen av Skagerack ska bli klar. Mycket av deras planer hänger på det blivande kulturhuset. Det behövs både för den planerade festen Kultur och sport, en hyllning till löparen Mikael Ekvall som samtidigt lyfter fram hur sport och kultur kan förenas, som i gymnastik eller genom att fotbollsspelare får göra uppvisning med bolltrixande.


På framtidsprogrammet står också en andra upplaga av Fred och kultur utan gränser, med både lokala förmågor och kända artister. så nog behövs kulturhuset, kan José Palomino, vice ordförande i den nya kulturhusföreningen, konstatera.
Fakta: Tayawik


Förening bildad i januari 2016


Känd för:


April 2016: Fred genom nya ögon, arrangemang på Skagerack, bland annat om bok som behandlar konflikten i Colombia, som gjort att många colombianer flytt till Sverige.


September 2016: Fred och kultur utan gränser. Kulturfestival på Skagerack


Hösten 2016: målarkurs för barn, avslutad med utställning i föreningens lokal i Rådhusbacken.


På gång:


Tayawik Rockfestival, Fred och kultur utan gränser nummer två, Kultur och sport – en hyllning till Mikael Ekvall.Multikulturell ideell förening bildad 1 januari 2016.


Vill integrera olika kulturer och grupper i Strömstad genom att skapa möjligheter att träffas.


Vill skapa dialog mellan dem som anländer till Strömstad och dem som redan är bosatta här.


Utesluter ingen men prioriterar att engagera unga.


Arbetar med konstnärliga uttryck, som musik, dans, poesi. film och spel.


Har ordnat två kulturfestivaler på Skagerack. Den tredje hålls 17 november.


Fick Strömstads kulturpris 2017.
Marita Adamsson

Strömstads Tidning

TAYAWIK - STRÖMSTADS MULTIKULTURELLA FÖRENING

Org.nr: 802499-6079


www.tayawik.com

www.tayawik.se

Korpegatan 17B

45231 Strömstad-Sverige

info@tayawik.com

Tel: 076-1453809

© Copyright Tayawik - SMF 2020. All Rights Reserved.