nyheter12

TAYAWIK HÖLL FESTIVAL FÖR KULTUR OCH IDROTT

"Vad är det svåraste med breakdance?" "Hur lär man sig dansa tango?" "Har du några tips på hur man blir bra?"

Tayawiks kulturfestival är inte bara uppvisning. Den ger också utrymme för den som blir inspirerad att försöka själv och konferenciererna ställer de frågor till artisterna som publiken kanske sitter och funderar på.


Rumeros Sergejevs från Lettland och Göteborg som just snurrat halsbrytande på golvet påstår att breakdance inte är så svårt, men att det gäller att börja försiktigt och bygga på efterhand. Han har använt eftermiddagen till en workshop för att lära ut grunderna och har haft både ungdomar och några äldre med, berättar han. Framför scenen visar sig inspirationen i de yngsta som testar och testar och aldrig vill sluta.

ANNONS


Om långsiktig träning, bit för bit, pratar även dagens huvudperson, löparen Mikael Ekvall. Han är inte fysiskt närvarande utan i Holland för att tävla, men med i form av inspelad intervju. Tyvärr är ljudet svagt, men arrangörerna lovar snabbt att lägga ut filmen på Facebook för den som vill höra Ekvall ordentligt.


Närvarande är i alla fall hans svärmor Kerstin Eriksson, som för hans räkning tar emot det hederspris Tayawik vill ge honom när föreningen nu knyter ihop kultur och idrott och väljer Ekvall till en förebild. Festivalen erbjuder fler idrotter som tar klivet över till kulturscenen, taido och fotboll finns representerade i programmet.


– Man går kurser. Och man dansar mycket.


Det är Olle och Berit Tillquists svar på frågan hur man lär sig tango. På stående fot lovar de tangokurs i Strömstad om intresserade anmäler sig. Salsa och kizomba pågår det kurser i, passar de också på att berätta.


– Kizomba kan kallas afrikansk tango. Vill ni se, undrar Olle.


Det vill publiken, så efter arrangörernas tack blir det en liten uppvisning till. Men dessförinnan har mycket annat hänt. Strömstads ukulelegrupp har, förstärkt med Inger Olsson på bas och Ingemar Olsson på gitarr (inte dragspel som han annars är bekant för), hållit rytmen och tempot uppe. – Och bland annat framfört I natt jag drömde, en väl vald låt med tanke på att festivalens grundtema sedan start varit fred och kultur över gränserna.


Rytm kännetecknar också i allra högsta grad gruppen Rumberos från Oslo, som brukar gästa Tayawik med sin oslagbara förmåga att få kulturhuset att gunga.


Några lyckas de också locka upp på golvet och tjejerna i dansgruppen La Flamme kan garanterat inte sitta stilla. Snart ska de själva upp på scenen. De är inriktade på dancehall och afrobeat, berättar ledaren Ruvejda Hrustanovic.


– Dancehall är en stil från Jamaica och afrobeat från Ghana. Vi har bestämt att vara bara tjejer i gruppen, är det en killar med tar tjejer inte för sig lika mycket, säger hon.


La Flamme har bara dansat ihop något halvår, men fick tidigare i höst ett hedersomnämnande av juryn i den regionala tävlingen Skapa Dans i Östergötland för "rå och ärlig energi och ett övergripande genomtänkt och gripande nummer".


Här hör vi bland annat "I have a dream..." i bakgrunden och förstår att de besjälas av ett budskap. Och så var det frågan om någon vill pröva deras dans? Jovisst, några lockas upp och dras in i energin. Det är något befriande och tillåtande i upplägget när Tayawik gör sin festival. Den som vill försöka är välkommen.


Målet är att nå över gränserna och bidra till fred. Det betonar också Mikael Ekvall – han är extra stolt över hedersbetygelsen för att det handlar om fred.


I pausen finns det chans att se utställning på balkongen. Else Gram, 81, visar målningar.


– Jag började måla för två år sedan. Jag kan ju inte sitta med händerna i kors, så när jag var klar med en bok om min barndom började jag måla, berättar hon och kommer sedan i samspråk med Tanja Hansson från Rossö som visar sina ljuslyktor, välplacerade med tanke på mörkret.


Afrobeat: Musiikgenre från Västafrika. Fusion av västafrikansk traditionell musik och afro-amerikansk. (La Flamme)


Dancehall: modern populärmusik från Jamaica. (La Flamme)


Breakdance: Kommer ur hip-hop-kulturen. Influerad av många olika dansstilar men också av kampsporter som capoeira. (Ruslans Sergejevs)


Ukulele: Ett litet fyrsträngat instrument. Har sitt ursprung i Portugal. Populärt att spela i grupp. Strömstad har en egen ukulelegrupp, Bullaren en. Bullaregården brukar arrangera ukulelestämmor.Marita Adamsson

Strömstads Tidning

TAYAWIK - STRÖMSTADS MULTIKULTURELLA FÖRENING

Org.nr: 802499-6079


www.tayawik.com

www.tayawik.se

Korpegatan 17B

45231 Strömstad-Sverige

info@tayawik.com

Tel: 076-1453809

© Copyright Tayawik - SMF 2020. All Rights Reserved.