nyheter11

SPORT ÄR EN DEL AV KULTURARVET

Kulturföreningen Tayawiks tredje festival närmar sig. Den här gången knyter föreningen samman idrott och kultur.

Inget konstigt alls, egentligen, tycker José och Kamilo Palomino, i full färd med förberedelserna i föreningens lokaler strax nedanför Stadshuset.


– Sport har en stor påverkan på samhället, precis som kultur. Bägge är en del av vårt kulturarv.


Deras tredje festival har samma tema som de bägge föregående – "fred och kultur utan gränser" – men nu vävs idrott och kulturyttringar samman. Det sker redan på affischen, som gjorts efter en akvarell av Anita Jansson från Strömstad.


Hon låter en bred linje utgå från en fiol och bilda ett notsystem, som sedan omärkligt övergår i ett antal parallella löparbanor. Bredvid dem springer Strömstadslöparen Mikael Ekvall, som blir en central figur i höstens festival.


– Vi har hört om honom sedan vi kom till Strömstad och följt honom genom åren. Han är ung, en bra förebild, som kämpat väldigt för att nå sina mål, säger de.


Ett av deras egna mål är att försöka locka fler ungdomar till festivalen och ett dragplåster kan vara Mikael Ekvall. Själv är han dock inte på plats 17 november. En tävling i Holland lägger hinder i vägen.


– Men vi träffar honom innan och pratar, gör kanske en film.


Närvarande på Skagerack blir däremot en hel mängd andra konst- och kulturutövare.


En konstutställning med Strömstadskonstnärer är planerad.


– Bland annat har vi med verk av en kvinna från inbördeskrigets Colombia, som sitter i rullstol och har funnit färgen som ett sätt att uttrycka sig, berättar Kamilo Palomino.


Bland utställarna finns också en målande kvinna i 90-årsåldern och en pojke som är 6. Spännvidden blir stor.


Musik och dans blir det också, precis som förr om åren. De söker själva efter artister men det finns också de som själva hör av sig och vill vara med.


En hittills anonym grupp som kommer att stå på Skageracks scen är ukulelespelare från Strömstad, avslöjar bröderna Palomino.


Nu blir det också plats för sport. Men vilka sporter kan man ta in i kulturhuset och visa upp? Det finns ju begränsningar. Taido och gymnastik är två sporter som kan fungera utmärkt och Tayawik har tagit kontakt med föreningarna i Strömstad för att få dem med.


Scenografin kommer också att ta upp temat kultur-sport. Det blir en mållinje på scenen, bland annat, berättar de, medan de återgår till arbetet med att snickra rekvisita. Det mesta av tiden utanför jobbet lägger de på festivalen, som börjar bli tradition.


– På den femte festivalen ska vi visa alla original till affischerna. Jag har sparat dem, säger Kamilo, som själv svarat för de flesta.Marita Adamsson

Strömstads Tidning

TAYAWIK - STRÖMSTADS MULTIKULTURELLA FÖRENING

Org.nr: 802499-6079


www.tayawik.com

www.tayawik.se

Korpegatan 17B

45231 Strömstad-Sverige

info@tayawik.com

Tel: 076-1453809

© Copyright Tayawik - SMF 2020. All Rights Reserved.