nyheter

NY FÖRENING SAMLAR STRÖMSTADS KULTURER

Tayawik är namnet på Strömstads nya multikulturella förening, där syftet är att låta människor ta del av all sorts kultur. Främst riktar man sig till unga och vid fredagens tittskåp på Skagerack kommer föreningen att berätta mer om sin verksamhet.


Den nybildade föreningen Tayawik har bara funnits i drygt en månad, men kärntruppen bakom har redan ett flertal projekt på gång. Syftet med den ideella föreningen är integration mellan olika kulturella grupper i Strömstad och man har valt just det konstnärliga uttrycket som sin huvudmetod.


– I dag finns det ingen förening i Strömstad vad vi vet som samlar alla kulturer. Som vi ser det finns det otroligt många aktiviteter som i dag inte finns tillgängliga och som behöver lyftas fram, säger Dorian Palomino som tillsammans med Johan Mosquera, Bernardina Barrios, José Palomino och Paloma Leon står bakom föreningen.


Främst tänker föreningen på dans, film, musik, teater och poesi och då riktat mot barn och unga.


– Vår tanke är att erbjuda aktiviteter för de yngre medborgarna men vi vill samtidigt inte stänga ute någon åldersgrupp utan alla är välkomna, berättar Bernardina Barrios.


– Vi har bott här i 23 år och har själv små barn. Men det är och har varit ganska tyst i Strömstad om vad det finns för kulturevenemang för dem, fortsätter José Palomino.


I fjol arrangerade gruppens medlemmar en uppskattad salsafest som drog mycket folk. Då föddes tanken på en förening med möjligheter till mer återkommande aktiviteter. I nuläget har man lämnat in en ansökan till kommunen gällande bidrag för lokal och man inväntar besked.


– Vi hoppas ju på idén med ett kulturhus på Skagerack, då hade all kultur samlats på ett ställe. På fredag kommer vi att delta då man presenterar ett tittskåp, säger Bernardina Barrios.


Därefter väntar en föreläsning i början av april med temat fredsprocessen i Colombia.


– Föreläsare från Oslo som själv har erfarenheter från kriget medverkar. Längre fram i sommar har vi också en dansfestival med danser från olika kulturer på gång, berättar Doran Palomino.


Jenny Johansson

Strömtads Tidning

TAYAWIK - STRÖMSTADS MULTIKULTURELLA FÖRENING

Org.nr: 802499-6079


www.tayawik.com

www.tayawik.se

Korpegatan 17B

45231 Strömstad-Sverige

info@tayawik.com

Tel: 076-1453809

© Copyright Tayawik - SMF 2020. All Rights Reserved.